Sta je er ook steeds versteld van hoe sommige mensen uren onder water lijken door te brengen met diezelfde 12l fles ? Wel, mits het in acht nemen van enkele nuttige raadgevingen ben je al aardig op weg om in hun vinsporen te treden.
Zorg voor een goede conditie
Een goede algemene conditie maakt niet alleen je dagelijks leven een pak aangenamer, ook het duiken. Wie fit is, zal voor een bepaald inspanningsniveau immers een rustiger ademritme kunnen aanhouden, wat uiteraard jouw luchtverbruik ten goede komt. Maar aan een goede conditie dient gewerkt te worden. Probeer daarom wekelijks 3 à 5 uur sport in te lassen. De aard van de sport doet er op zich niet toe, als je maar bezig bent.
Oefen je duikvaardigheden
Als duiker is zwemmen alvast een goed begin. Het laat jouw lichaam onbewust wennen aan het onder water zijn van jouw hoofd. Bovendien leert crawlzwemmen jou een goede ademhalingstechniek voor het duiken: snel en diep inademen, lang en traag uitademen. Overdrijf hier ook niet in. Het is zeker niet de bedoeling om je adem kunstmatig in te houden vermits je hierdoor CO2 opstapelt en O2 vermindert waardoor je kan flauwvallen en ook sneller last zal hebben van zuurstofvergiftiging. Houd ook jouw duikvaardigheden in het zwembad op peil zodat je jouw rustige ademhaling ook behoudt in moeilijkere omstandigheden.
Trim goed uit voor een neutraal drijfvermogen
Dat goed kunnen uittrimmen naar een neutraal drijfvermogen jouw luchtverbruik drastisch omlaag helpt, hebben we allemaal tijdens onze leerfase aan den lijve kunnen ondervinden. Maar hoewel we ondertussen de trimvest goed kunnen bedienen, vergeten we misschien wel eens om op onze algemene lichaamshouding in het water te letten. Tracht zo horizontaal mogelijk ten opzichte van jouw lichaamsas de vinslagen uit te voeren. We hebben nogal eens de neiging om onze benen licht neerwaarts te richten wanneer we naar voren kijken. Dit zorgt voor een licht negatief drijfvermogen en bijgevolg onnodige inspanning –en dus luchtverbruik – om ons drijvende te houden.
Gebruik de kikkerslag
Trouwens hierbij aansluitend, kan je best de traditionele vinslag achterwege laten en naar de kikkerslag overstappen. Voor diegene die deze beenslag niet kennen, houd eens de droogpakduikers in de gaten. De horizontale, schoolslagachtige beweging die ze toepassen, noemt de kikkerslag.
Beperk je lood
Tracht verder ook zo weinig mogelijk lood mee te nemen onder water. Hoe meer lood, hoe meer gewicht en hoe groter de inspanning om jouw traagheidsmoment of inertie te overwinnen wanneer je sneller of in een andere richting wil zwemmen. Dit wordt nog versterkt door de toegenomen wrijvingskracht van het water wanneer je door meer lood meer lucht in je trimvest moet pompen voor een neutraal drijfvermogen en bijgevolg het volume dat jouw vest inneemt vergroot.
Ga niet onnodig diep en beperk diepteveranderingen
Duik ook niet te diep. Hoe dichter bij de oppervlakte, hoe lager de druk in je fles en hoe meer luchtvolume je (volgens de principes van de ideale gaswet) ter beschikking hebt. Plan ook een duik zo in dat je een zo constant mogelijke diepte kan aanhouden.
Wees lui … onder water
Tenslotte om het met de wijze woorden van “Bakerman” te zeggen: You've got to cool down, relax, take it easy … Geniet dat je onder water weg bent uit de helse drukte van onze westerse maatschappij. Probeer liever een klein gebied rustig te verkennen dan de ganse Tour de France in speedtempo onder water af te leggen. Ja, blijf eens hangen bij die prachtige naaktslak, het veld van annemonen, … Je zal uiteindelijk meer gezien hebben en kunnen zien want rustiger aan=minder lucht uit de fles vandaan !
Copyright : Eric Duton