Elke duiker die wekelijks in het zwembad traint wordt geconfronteerd met apnea, ofwel het onderwater blijven op één ademteug. Enkele lengtes onder water of een stilstaande apnea van 30 seconden, het zijn zowat de standaard oefeningen die wekelijks aan bod komen. Maar er zijn ook gevaren aan verbonden, daarom doe een apnea nooit alleen.
De voorbereiding
Vooraleer een apnea te beginnen, breng je jezelf tot rust en ga je je op de ademhaling concentreren. Afhankelijk van je persoonlijk hyperventilatietijd ga je beginnen te hyperventileren. De laatste 10 seconden voor de oefening ga je je ademhaling vertragen, zodat je tijdens de laatste 5 seconden nog éénmaal in- en uitademt. Zo zijn je longen leeg vlak voor de duik, je ademt goed in (maar ook niet te overdreven) en laat je zakken.
Deze (hyper)ventilatie heeft tot doel zoveel mogelijk CO2 te elimineren en daardoor de ademreflex uit te stellen.
Je persoonlijke hyperventilatietijd. Elke persoon heeft andere limieten, daarom moet je voor jezelf bepalen wat de tijd is die jij zelf nodig hebt om je voor te bereiden op een apnea. Je kan heel eenvoudig zelf bepalen wat deze tijd is, houd een plastic zakje bij hand om in te ademen moest je niet meer uit de hyperventilatie raken.
- Start de chrono en begin heel diep in en uit te ademen
- Stop de chrono en regulariseer de ademhaling van zodra je de eerste symptomen van echte hyperventilatie begint te voelen: ijl gevoel in het hoofd, tintelingen in lippen, handen, vingers.
De gemeten tijd deel je door 3, je hebt nu je ideale hyperventilatietijd. Let op dat je deze niet overschrijdt wanneer je apneas voorbereidt.
Maar.... beter geen hyperventilatie maar "relaxatie en ventilatie".
Relaxatie en ventilatie
- Ga liggen in het water/hangen in het water (neem comfortabele positie in)
- Ontspan al je spieren, tot de kleinste toe. Vergeet je nek en schouderbladen niet! Overloop je lichaam tot alles ontspannen is.
- Eerst één à twee minuten gewoon ademen, zonder na te denken hoe je ademt. Concentreer je dus op iets anders.
- Daarna een tot twee : inademing is een volle inademing waarbij je eerst je buik doet opzwellen en daarna je borstkas. Uitademing duurt MINSTENS 2x zo lang als de inademing. Bijv: 4 seconden inademen, 8 sec uitademen. Passief uitademen.
- Laatste uitademing zo diep/lang mogelijk.
- Inademing: VOL inademen: buik- èn borstademhaling in één ademteug combineren (Bij oppervlakte apnea geen lucht bijhappen)
- Adem inhouden!
...
Blijf kalm, ontspan, geniet … Take it easy
Met oefening kan je dit proces fel verkorten.
Tijdens de apnea
Tijdens de apnea is het mogelijk dat je het middenrif voelt trekken dit is de ademreflex die de mens heeft. Er bestaan nog enkele trucjes om je apneatijd toch nog te verlengen.
- Concentreer je op iets externs
- Span en ontspan je buikspieren
- ...
Al deze trucjes kunnen je helpen om je apneas te verlengen, maar ga ook niet te ver.
Na de apnea
Het lijkt raar, maar het grootste gevaar van apneas schuilt in het einde ervan. Door het uitstellen van de ademreflex en het elimineren van de CO2 voor de oefening, misleiden we ons lichaam. Na de apnea kan er een Shallow Water Blackout optreden.
De trigger voor onze ademhaling wordt veroorzaakt door het bereiken van een bepaald niveau aan CO2 in de longen. Doch doordat wij gaan hyperventileren voor de duik, hebben wij relatief meer zuurstof mee. Het lichaam zal daardoor de ademreflex uitstellen en het kritische niveau zal door het lichaam pas later herkent worden. Hierdoor ontstaat hypoxie, of een tekort aan zuurstof, wat kan lijden tot duizeligheid en zelfs verlies van het bewustzijn.
Samengevat
- DOE NOOIT ALLEEN EEN APNEA!
- Het gevaar zit hem vooral aan het einde van de apnea, zorg dus voor voldoende toezicht, niet alleen tijdens de oefening, maar ook erna !